Zavřít reklamu

Řada z nás má svůj facebookový účet provázaný se svým telefonním číslem – mimo jiné například za účelem dvoufázového ověření. Toto ověření má sloužit k vyšší bezpečnosti Facebooku, paradoxně to ale jsou právě telefonní čísla uživatelů Facebooku, která se v současné chvíli prodávají prostřednictvím komunikační platformy Telegram. Kromě této novinky bude v dnešním souhrnu řeč o vylepšování platformy Clubhouse nebo o blokaci notifikací z Google Chrome při sdílení obrazovky.

Únik telefonních čísel uživatelů Facebooku

Server Motherboard informoval o tom, že došlo k masivnímu úniku rozsáhlé databáze telefonních čísel uživatelů Facebooku. Útočníci, kteří se k databázi dostali, nyní odcizená telefonní čísla prodávají prostřednictvím bota na komunikační platformě Telegram. Alon Gal, který tuto skutečnost odhalil, uvedl, že provozovatel bota vlastní podle svých slov údaje o 533 milionech uživatelů. Telefonních čísel se pachatelé zmocnili kvůli zranitelnosti, která ovšem byla opravena již v roce 2019. V případě, že má někdo zájem získat telefonní číslo vybrané osoby, tak stačí, aby botovi napsal ID konkrétního facebookového profilu. Služba pochopitelně není zadarmo – za odemknutí přístupu k požadované informaci musí žadatel zaplatit dvacet dolarů. Platba probíhá formou kreditů, přičemž za 10 tisíc kreditů zaplatí uživatel pět tisíc dolarů. Zmíněný bot je podle dostupných informací v provozu od 12. ledna letošního roku.

Clubhouse a testování přímých plateb

V posledních dnech bývá na internetu ve všech pádech skloňována nová komunitní aplikace s názvem Clubhouse. Platforma, která je prozatím k dispozici pouze pro iPhone, funguje na principu hlasového chatu v tematických místnostech, a členství v ní je na pozvánku. Zakladatelé platformy Clubhouse, Paul Davidson a Rohane Seth, koncem minulého týdne oznámili, že začali pracovat na řadě dalších kroků, jako je vývoj aplikace Clubhouse pro chytrá zařízení s operačním systémem Android. Kromě toho se chystá zavedení nových funkcí, které souvisejí s přístupností a lokalizací, v plánu je pak i nadále investovat do technologií a infrastruktury. Tvůrci chtějí zvýšit dosah Clubhousu a zároveň se postarat o to, aby byl i nadále bezpečnou platformou. V souvislosti s dalším vývojem Clubhousu probíhá podle slov jeho tvůrců také testování funkce přímých plateb, která by měla do aplikace dorazit v průběhu následujících několika měsíců. Přímé platby bude možné využít pro účely předplatného nebo třeba podpory oblíbených tvůrců. Zaměření na zvýšení bezpečnosti aplikace je velice důležité především vzhledem k prudce rostoucí uživatelské základně, kromě toho chtějí tvůrci platformy také zabránit nenávistným projevům v prostředí aplikace. V případě hlasového chatu se kontrola obsahu provádí o něco hůře než v případě sdílení textu, odkazů a fotografií – nechme se překvapit, jak si s tímto oříškem tvůrci Clubhousu nakonec poradí.

Blokace notifikací při sdílení obrazovky

Spolu s tím, jak se řada lidí přesunula se svou prací i studiem do prostředí svých domovů, vzrostla také četnost používání nejrůznějších aplikací, nástrojů a platforem, sloužících k virtuální vzdálené komunikaci – ať už mezi kolegy, s nadřízenými, spolužáky, nebo třeba s rodinou. Při videohovorech uživatelé také často sdílí s ostatními volajícími obsah obrazovky svého počítače, a pokud mají aktivované notifikace ze svých oblíbených webů, může se často stát, že tato upozornění nepříjemně naruší právě zmíněný sdílený obsah obrazovky. Společnost Google se nicméně rozhodla, že v tomto směru uživatelům značně zpříjemní život i práci, a že po dobu sdílení obsahu obrazovky zcela zablokuje veškeré notifikace z webového prohlížeče Google Chrome. K automatickému zablokování dojde ve chvíli, kdy Google Chrome detekuje, že bylo zahájeno sdílení obrazovky. Aktualizace se postupně šíří mezi všechny uživatel po celém světě, je ale možné ji ručně aktivovat již nyní. Funkce je velmi jednoduchá – v jejím rámci zkrátka dojde v případě sdílení obrazovky ke skrytí veškerých notifikací z Google Chrome a Google Chat. Google již v minulosti zablokoval zobrazovaní notifikací v případě sdílení obsahu karty webového prohlížeče v průběhu videohovoru v rámci služby Google Meet. Zmíněná funkce blokování notifikací z prohlížeče Google Chrome bude automaticky k dispozici pro všechny uživatele služeb balíčku GSuite, a k jejímu definitivnímu rozšíření by mělo dojít v průběhu následujících tří dní. Pokud chcete funkci aktivovat ručně, můžete tak učinit po kliknutí na tento odkaz, kde si můžete aktivovat také řadu dalších (nejen) experimentálních funkcí pro prohlížeč Google Chrome.

Diskuze k článku

    Pokud by tvůrci chtěli zvýšit dosah Clubhousu, tak stačí zrušit pozvánky a pustit tam lidi. O to jím určitě teď nejde. Jde jen o to, to co nejvíc vyhypovat. A celkem se jim to daří. Ta síť je teď určitě zajímavá…zajímavý lidi, rozhovory z kterých nikdo zatím nic nemá jsou nejlepší (nejsou podmíněný vidinou zisku …obsah za každou hlavně ať jsou peníze většinou stojí za hovno). Až to otevřou pro všechny a zpoplatní, tak z toho bude klasika jako fb nebo Instagram

celý text





Čtěte více