Zavřít reklamu

V případě, že se chystáte prodat svůj mobilní telefon, tablet, notebook, či jakékoliv zařízení, na kterém se nachází nějaká vaše osobní data, tak byste měli být na pozoru. Mnoho lidí si totiž myslí, že jakmile provedou reset zařízení, popřípadě tzv. přesun do továrního nastavení, tak jsou veškerá data „zničená“ a zařízení je tak připraveno k prodeji. Opak je však pravdou, jelikož po převodu do továrního nastavení rozhodně zařízení k prodeji připravené není – respektive je, ale dotyčný kupec v určitých případech může smazaná data ze zařízení získat zpět. Pojďme se společně podívat, jak vlastně mazání dat probíhá, a jakým způsobem lze popřípadě data bezpečně smazat.

Jak probíhá mazání dat

Jakmile dáte systému povel k odstranění dat – konkrétně tedy například při obnovení do továrního nastavení, anebo při vysypání dat z koše, tak k odstranění dat vůbec nedojde, a to i přesto, že data z disku na první pohled zmizí. Pravdou je, že data, která uživatel „odstraní“, se pouze zneviditelní a označí jako přepisovatelná. Odstraní se pouze cesta k těmto souborům. Data jsou tedy dostupná pro vcelku jednoduché obnovení do té doby, dokud je nepřepíšou nějaká jiná a nová data. K obnovení smazaných dat jsou k dispozici různé programy – stačí prohledat Google. To, že se data ihned nesmažou, je dobré tehdy, pokud jste omylem něco smazali – pokud zakročíte rychle, máte velkou pravděpodobnost, že data zachráníte. Na druhou stranu však toho může zneužít i potencionální kupující, jenž si z vámi „smazaného“ disku může obnovit určitá data. Dá se tak tvrdit, že disk je úplně čistý jen při prvním použití.

Apple Privacy FB
Zdroj: Apple.com

Jak bezpečně smazat data na Macu

Bezpečné smazání dat uživatelé využívají prakticky pokaždé jen tehdy, kdy chtějí své staré zařízení prodat – je vcelku nesmyslné, aby uživatel například při přeinstalaci systému požadoval bezpečné smazání dat, když jsou ona data jeho. Ať už máte k bezpečnému smazání dat na Macu jakýkoliv důvod, tak vás mohu potěšit. V rámci macOS totiž najdete speciální utilitu, díky které lze data jednoduše bezpečně smazat. Najdete ji v aplikaci Disková utilita, kde poté v levém menu stačí vybrat disk určený ke smazání. V horní liště poté klepněte na Smazat a v novém okně, které se zobrazí, klepněte na Volby zabezpečení… V dalším okně poté stačí pomocí posuvníku zvolit, jakou formou chcete data bezpečně smazat. K dispozici jsou celkem čtyři možnosti, vlevo se nachází nejrychlejší, vpravo nejbezpečnější:

  • První možnost – nezaručuje bezpečné smazání souborů na disku a existuje možnost obnovy souborů pomocí speciálních aplikací pro obnovu disku.
  • Druhá možnost – v jednoduchém průchodu dojde k zapsání náhodných dat, a poté v dalším průchodu dojde k zaplnění disku nulami. Poté se smažou údaje potřebné pro přístup k vašim souborům a dojde k dvojitému přepsání.
  • Třetí možnost – tato možnost splňuje požadavky na bezpečné mazání dat se třemi průchody podle předpisů Ministerstva energetiky USA. Nejprve ve dvou průchodech přepíše celý disk náhodnými daty a následně na něj zapíše známá data. Smaže údaje potřebné pro přístup k vašim souborům, a poté je třikrát přepíše.
  • Čtvrtá možnost – tato možnost splňuje požadavky normy 5220-22 M Ministerstva obrany USA na bezpečné mazání magnetických médií. Smaže údaje zajišťující přístup k vašim souborům, a poté je sedmkrát přepíše.

Zde si stačí vybrat volbu určenou přesně pro vás, stisknout OK, a poté provést formátování. Berte na vědomí, že čím bezpečnější možnost zvolíte, tím delší dobu bude celý proces trvat.

V tomto odstavci bych ještě rád zmínil funkci s názvem FileVault, která se stará o šifrování všech dat. Pokud máte aktivní FileVault a stane se, že vám někdo odcizí zařízení, tak pro získání dat musí zadat dešifrovací kód. Ten se zobrazí pouze jednou při aktivaci této funkce. Máte-li na disku nějaká veledůležitá data, určitě se FileVault vyplatí aktivovat. Stačí přejít do Předvolby systému -> Zabezpečení a soukromí -> FileVault.

Jak bezpečně smazat data na iPhonu

Pokud se chystáte prodat váš iPhone či iPad, tak v tomto případě nemusíte prakticky nic řešit. Apple totiž data v iOS a iPadOS šifruje, tudíž po jejich vymazání není bez dešifrovacího klíče možné data obnovit. To znamená, že po spuštění obnovovacího procesů dojde ke klasickému odstranění dat a potencionální útočník nebude schopen tato data obnovit – leda by nějakým způsobem získal či prolomit dešifrovací klíč. V případě, že chcete i tomuto zabránit, tak se před obnovovacím procesu odhlaste z vašeho Apple ID a deaktivujte funkci Najít iPhone. Z Apple ID se odhlásíte v Nastavení -> váš profil -> dole Odhlásit se. Najít iPhone poté vypnete v Nastavení -> váš profil -> Najít -> Najít iPhone.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více