Zavřít reklamu

K informacím o vaší poloze mohou na iPhonu přistupovat webové stránky či aplikace, v každém případě vás ale prvně musí požádat o povolení. V případě, že přístup k polohovým službám nepovolíte, tak budou mít weby i aplikace jednoduše smůlu – a stejně to funguje třeba i u fotografií, kontaktů apod. Apple se tedy snaží o to, abyste měli stoprocentní kontrolu nad tím, k čemu všemu mohou weby a aplikace přistupovat, čímž chrání vaše soukromí. Věděli jste však o tom, že samotný Apple o vás sbírá polohové údaje automaticky, bez vašeho svolení?

Jak na iPhone zakázat Applu přístup k vaší poloze

Ukončení předchozího odstavce některé z vás dost možná rozhořčilo, ve skutečnosti je to ale opravdu pravda. Nutno ale zmínit, že všemožná data o vás v dnešní době sbírá prakticky každá technologická společnost. Nejde ani tak o to, že někdo data sbírá, ale o to, jak s nimi následně nakládá. Například takový Apple má až na pár vyjímek čistý štít, oproti tomu však třeba Facebook obdržel již několik tučných pokut za nekalé nakládání s uživatelskými daty. Pokud vám ale tohle jakožto argument ke sběru dat nestačí, tak můžete Applu přístup k vaší poloze zakázat, a to následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se na iPhonu přesunuli do aplikace Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak sjeďte o kus níže, kde najděte a rozklikněte sekci Soukromí.
  • Následně úplně nahoře otevřete kolonku Polohové služby.
  • Poté se přesuňte úplně dolů, kde se nachází sekce Systémové služby, kterou rozklikněte.
  • Na další obrazovce opět sjeďte o kus níže, a to až ke konci první kategorie, kde otevřete Významná místa.
  • Jakmile tak učiníte, tak se pomocí Touch ID či Face ID autorizujte.
  • Zde pomocí přepínače funkci Významná místa deaktivujte.
  • Akci nakonec potvrďte klepnutím na tlačítko Vypnout.

Pomocí výše uvedeného postupu tedy můžete Applu na vašem jablečném telefonu zakázat přístup k polohovým údajům. V této sekci si můžete zobrazit mnoho různých míst, na kterých jste se nacházeli. Apple konkrétně využívá Významná místa k tomu, aby vám mohl přinést různé užitečné informace v rámci aplikací Mapy, Kalendář, Fotky apod. V popisu funkce je sice uvedeno, že k těmto informacím Apple nemá přístup, zdali je to pravda či nikoliv už je samozřejmě na vás. Chcete-li stoprocentně chránit své soukromí, a to bez kompromisů, tak tuto funkci určitě deaktivujte.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více