Zavřít reklamu

Apple jednoduše nechce, abyste svá zařízení ztráceli, a aby vám byla odcizena bez možnosti sledovat, kde se aktuálně nacházejí. Samozřejmě to má i druhou stránku věci, a to možnost sledovat pohyb osob, které mají např. zapnuté sdílení polohy. iOS 15 na fakt, že může být telefon sledován i po svém vypnutí, nově své uživatele informuje. 

Telefony iPhone nejdou jednoduše vypnout hardwarovým tlačítkem. K tomu, abyste je skutečně dovedli do off-line stavu, musíte jít do Nastavení -> Obecné, kde sjedete úplně dolů. Až zde se totiž nachází možnost Vypnout. Když ji zvolíte, zobrazí se vám klasická hláška „Vypněte přejetím“.

Lokalizace i po vypnutí 

V iOS 14 zde však rozhraní nenabízelo jinou volbu než zařízení skutečně vypnout, nebo samotnou volbu zrušit. Pokud však budete chtít svůj iPhone vypnout s iOS 15, pod prostorem pro provedení gesta uvidíte hlášku „iPhone je možné lokalizovat po vypnutí“.

První obrazovka pochází z iOS 14, následující jsou z iOS 15:

Co to znamená? Že i pokud dojde zařízení energie, pořád budete vědět, kde se tak stalo. Díky integraci širokopásmového U1 čipu v zařízeních iPhone 11 a novějších, jej tak budete moci přesně lokalizovat právě i po vypnutí zařízení. Může za to ten fakt, že i když se iPhone vypne z důvodu nízké baterie, pořád má nějakou rezervu, ze které si funkce bere potřebnou energii. Apple nicméně říká, že tak musíte učinit do 24 hodin od vypnutí telefonu. Po této době se tedy nejspíše vybije i ona rezerva.

V čem je háček? Pokud jste zařízení ztratili, tak v ničem. Opravdu jej tímto postupem dokážete najít. Co když jste si ale vypnuli telefon proto, aby nešlo vaši přesnou polohu sledovat? Po kliknutí na nově zobrazovanou informaci tedy máte možnost telefon po dobu jeho off-line stavu z platformy Najít vyjmout. Pro potvrzení je pak ještě nutné zadat číselný kód. Funkce se opětovně aktivuje s novým startem zařízení. 

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více