Zavřít reklamu

V pondělí představený macOS Monterey s sebou přináší poměrně zajímavé změny, které nám Apple ukázal rovnou při keynote. Jak je už ale zvykem, nikdy samozřejmě nedojde k odhalení každé novinky, jelikož na to zkrátka není prostor. Krátce po zveřejnění prvních vývojářských beta verzí se proto na internetu začaly objevovat poznámky od samotných testerů, kteří odhalují funkčnost dalších novinek. Jednou z nich je pak i možnost, že pro kompletní odstranění dat a nastavení Macu, aniž by muselo dojít k přeinstalaci macOS.

Stejný způsob můžete mimochodem znát i z iPhonů či iPadů, které nabízejí úplně stejnou možnost. Tato novinka navíc značně ušetří čas v případech, kdy se budete například rozhodovat nad prodejem či darováním Macu. Jednoduše už totiž nebudete muset celý systém přeinstalovat, ale postačíte si pouze s několika kliknutími. Apple tuto možnost na svém webu poměrně jednoduše vysvětluje. Jelikož je úložiště na Macích s čipem Apple Silicon, případně na starších modelech s bezpečnostním čipem T2, vždy šifrováno, tak stačí jednoduše „zničit“ šifrovací klíče a bezpečně tak dochází k vymazání všech dat.

macOS Monterey - Smazat data a nastavení
Zdroj: macOS Monterey

V doposud uveřejněné vývojářské beta verzi lze novou možnost najít vcelku jednoduše. Stačí otevřít Předvolby systému, v horním menu baru klepnout na název této aplikace a v rozbalovací nabídce zvolit možnost Smazat data a nastavení. Následně je potřeba už jen volbu potvrdit zadáním přihlašovacích údajů účtu administrátora a Mac se automaticky obnoví do továrního nastavení.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více