Zavřít reklamu

Facebook je jedna z největších sociálních sítí, které patří pod impérium s novým názvem Meta. Původně byl Facebook určen především k propojování lidí, to už ale v dnešní době tak úplně neplatí – spíše se jedná o obrovskou reklamní plochu. Počet uživatelů Facebooku je opravdu vysoký, pravdou ale je, že tato sociální síť pomalu ztrácí dech a lidé ji přestávají využívat. Namísto toho dávají přednost jiným sociálním sítím. V případě, že patříte mezi uživatele Facebooku, tak se společně v tomto článku podíváme na 5 tipů a triků, které byste měli znát v jeho aplikaci pro iPhone.

Smazání cache stránek

V případě, že na Facebooku rozkliknete nějaký odkaz, tak se neocitnete v Safari, nýbrž v integrovaném prohlížeči této aplikace. Co si budeme nalhávat, po stránce funkčnost a kvality tento prohlížeč není ideální, každopádně pro základní činnosti funguje dobře. Při prohlížení webových stránek prostřednictvím tohoto integrovaného prohlížeče vznikají data cache, která sice zaručí rychlejší načtení stránek, na druhou stranu ale zabírají místo v úložišti. Pokud byste chtěli cache ze stránek v rámci Facebooku smazat, tak klepněte vlevo dole na ikonu menu → Nastavení a soukromí → Nastavení. Zde níže sjeďte k Oprávnění a rozklikněte Prohlížeč, kde pak stiskněte tlačítko Vymazat u Údaje o procházení.

Dvoufázové ověření

Součástí našeho profilu na Facebooku je nespočet různých dat. Některá tato data jsou veřejnosti viditelná, jiná ale zase nikoliv. Pokud by někdo získal k vašemu účtu na Facebooku přístup, tak by se rozhodně nejednalo o nic příjemného. Proto je nutné se co možná nejlépe chránit – v tomto případě se jako nejlepší možnost jeví využití dvoufázového ověření. Při přihlašování k Facebooku se tak kromě hesla budete muset ověřit ještě dalším způsobem. Pro aktivaci dvoufázového ověření klepněte na ikonu menu → Nastavení a soukromí → Nastavení. Poté najděte sekci Účet, kde rozklikněte možnost Heslo a zabezpečení. Zde stiskněte možnost Použít dvoufázové ověření a vyberte si způsob druhého ověření.

Zapnutí upozornění

Pokud se na Facebooku nacházíte v nějakých skupinách, ve kterých funguje určitá komunita, tak už jste se určitě v komentářích u různých příspěvků setkali s uživateli, kteří komentují tečkou, popřípadě emoji špendlíku. Uživatelé těmito způsoby komentují příspěvky z jednoduchého důvodu. Když totiž nějaký příspěvek okomentujete, tak vám automaticky začnou chodit upozornění, která jsou s příspěvkem spojená. Pokud tedy například někdo příspěvek okomentuje, tak o tom budete ihned vědět. Je ale nutné zmínit, že samozřejmě existuje jednodušší a lepší způsob, jak se můžete na interakce v příspěvku nechat upozornit. Stačí, abyste v pravém horním rohu příspěvku klepnuli na ikonu tří teček, a poté z menu vyberte možnost Zapnout upozornění pro tento příspěvek.

Strávený čas v aplikaci

Facebook, společně s ostatními sociálními sítěmi, je opravdu neskutečný „žrout času“. Mnoho uživatelů nemá problém na sociálních sítích strávit několik hodin denně, což už často může souviset se závislostí. Nejdůležitější v tomto případě je, aby se uživatel sám uvědomil a zjistil, že za tu dobu, kterou na sociálních sítích strávil, mohl dělat cokoliv jiného – například se věnovat kamarádům či svým nejbližším, pracovat a mnoho dalšího. K tomuto uvědomění může napomoci speciální rozhraní, ve kterém se přesně dozvíte, kolik času na Facebooku trávíte. Otevřete jej tak, že vpravo dole klepnete na ikonu menu, a poté na Nastavení a soukromí → Nastavení. Zde v kategorii Předvolby rozklikněte Váš čas na Facebooku.

Nastavte si, co mohou ostatní vidět

Facebook může, především pro mladší uživatele, působit relativně mile. Můžete na něm totiž komunikovat a jinak interagovat s vašimi kamarády, blízkými a dalšími uživateli. Je ale nutné si uvědomit, že uživatelů na Facebooku je opravdu nespočet a najdou se mezi nimi i takoví, kteří jej využívají k získání určitých informací. Často se stává, že uživatel na Facebook napíše status, ve kterém sdělí, že odlétá na dovolenou. To je pro přátele skvělá informace, jenže pro případné zloděje a zločince ještě lepší. Zjistí tak, že nikdo nebude doma, takže se nemusí ničeho bát a prakticky mají čistou práci. Samozřejmě v tomto případě možná trošku přeháním, ale tak nějak může dojít k vykradení – a to je jen jeden z mála trestných činů, za kterými svým způsobem stojí také Facebook. Ideální je, aby uživatelé žádné podobné informace na Facebook nepsali. Pokud ale chtějí, tak je třeba si nastavit, aby jejich, příspěvky neviděl každý, ale pouze přátelé. Toho docílí tak, že vpravo dole klepnou na ikonu nastavení → Nastavení a soukromí → Nastavení. Zde nahoře klepněte na Prohlídka soukromí → Kdo může vidět, co sdílíte. Zobrazí se průvodce, kterým stačí projít.

Redaktor (nejen) magazínu Jablíčkář, kterého baví informační technologie všeobecně. Kromě práce jsou jeho vášní také sportovní automobily. O společnosti Apple píše již několik let a život bez jablečných produktů už si nedovede představit.

Všechny články autora

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více



.