Zavřít reklamu

V době svého spuštění pro širokou veřejnost se sociální síť Facebook rychle stala obrovským hitem, na němž řadě uživatelů vadily snad jen pozvánky na FarmVille. Po několika letech ale uživatelé vidí na Facebooku stále více negativ a z kampaně #deletefacebook se stává pomalu, ale jistě masovou záležitostí. Co lidi od Facebooku odrazuje a dá se ho vůbec zbavit?

Viník jménem Cambridge Analytica

Cambridge Analytica – aféra, která v posledních dnech hýbe světem. Problém sahá do roku 2014, kdy britská konzultační společnost nechala uživatele sociální sítě Facebook vyplnit osobnostní kvíz a prostřednictvím aplikace získala data z jejich profilů a profilů jejich přátel. Získaná data pak Cambridge Analytica zneužívala v předvolebních kampaních po celém světě. Aféra měla za následek nejenom rezignaci šéfa bezpečnosti Facebooku, ale především vlnu odchodů uživatelů, a to nejenom těch řadových – Elon Musk smazal nejen svůj osobní účet, ale také stránky svých společností Tesla a SpaceX.

„Je čas #smazatfacebook,“ napsal na svůj Twitter Brian Acton, spoluzakladatel služby WhatsApp, kterou v roce 2014 odkoupil právě Facebook za téměř 11,5 miliard liber. Tweet si získal spoustu sdílení a komentářů od uživatelů po celém světě a reagoval na něj mimo jiné i zmíněný Elon Musk.

Až se ucho utrhne

Se sociální sítí Facebook se v minulosti pojila nejedna kontroverze, žádný z průšvihů ale nedosáhl tak obřích rozměrů. Během pouhých tří dnů znatelně poklesla cena akcií a řada běžných uživatelů i vlivných osobností začala hlasitě zpochybňovat důvěryhodnost a bezpečnost serveru.

Proč je to ale právě aféra Cambridge Analytica, která donutila stovky a tisíce lidí promluvit – jak jinak, než na Twitteru – o tom, že mažou své facebookové účty? Jednalo se o zásadní spouštěč, nebo spíše poslední kapku do přeplněného poháru trpělivosti lidí? Facebook má za sebou poměrně bohatou historii případů, kdy se neukázal zrovna v nejlepším světle, včetně těch, kdy ignoroval neetické chování uživatelů, nestaral se o zabezpečení jejich soukromí nebo bral na lehkou váhu šíření nepravdivých informací. Uživatelům zkrátka došla trpělivost.

Jednoduchý krok?

„Nemyslím si, že bychom zaznamenali výrazný počet odcházejících uživatelů, ale určitě to není dobré,“ uvedl Mark Zuckerberg. „Řekl bych, že je to jasný signál, že pro většinu lidí jde o problém s důvěrou, a rozumím tomu. Ať už lidé smažou svou aplikaci nebo se zkrátka na Facebooku necítí dobře, je to velký problém, za který máme zodpovědnost,“ dodává. Jedna věc je totiž pro uživatele zadat vědomě data do Facebooku, jiná věc je způsob, jakým s nimi Facebook nakládá a jak s nimi dále nakládá případná třetí strana. Je ale akce #deletefacebook opravdu otázkou několika kliknutí?

Je potřeba si uvědomit, že opuštěním Facebooku nemusíme nijak změnit sílu dopadu, jaký má sociální síť na náš život. Facebook totiž není jen TEN Facebook – firma Marka Zuckerberga vlastní například platformu WhatsApp nebo populární Instagram, na který se uchýlila významná část zejména mladších uživatelů, kteří se rozhodli Facebooku ukázat záda. Facebook se zkrátka v mnoha ohledech stal synonymem pro samotný internet.

A Facebook má dostatečně dlouhé prsty na to, aby se dotýkal i lidí, kteří se rozhodli na něm nebýt. Společnost používá na webech třetích stran nejrůznější nástroje jako cookies nebo pluginy, díky kterým dokáže získat poměrně jasný přehled o pohybu uživatelů a zároveň umožňuje inzerentům cílit na „ty pravé“. Smazáním Facebooku zkrátka nezabráníme sociální síti ve sběru pro ni tolik důležitých dat.

Facebook nepředstavuje jen zanedbatelný roh písečku s názvem internet, odkud se dá odejít a už se nikdy nevrátit. Pro řadu lidí je to doslova síť se vším všudy, síť, která je drží pohromadě. Facebook má – ač si to neradi přiznáváme – významný vliv i na naše rozhodnutí, od malých až po ta zásadní.

Vraťme se ale k samotnému smazání Facebooku – co se stane, když se rozhodnete svůj účet smazat? Ve skutečnosti se především vůbec nesmaže. Doba, která uplyne mezi deaktivací účtu a jeho reálným smazáním, činí dva týdny, a odpočítávání může kdykoliv začít znovu – stačí, když se připojíte na Facebook třeba prostřednictvím jiného webu, aplikace nebo programu – a kolikrát o tom vůbec nemusíte vědět.

Řada aplikací a serverů vás bez připojeného Facebookového účtu nepustí dál, respektive pokud je budete chtít využívat bez Facebooku, budete si muset vytvořit novou registraci – a možná vás překvapí, kolik takových aplikací a webů ve skutečnosti je. Odejít z Facebooku vám za chvíli může začít připadat podobně složité, jako opuštění náboženské sekty.

Jak na to?

Nenechte se odradit výše uvedenými komplikacemi – deaktivace Facebooku JE možná, stejně jako návrat. Krok, který musíte podniknout, se nazývá deaktivace. V modré horní liště klikněte na šipku v pravém rohu a dále na Nastavení. Zobrazí se vám panel nastavení a Obecná nastavení účtu, kde kliknete na Upravit v sekci Správa účtu. Před samotnou deaktivací musíte znovu zadat své heslo a odolat poslední hrstce pokusů ze strany Facebooku ponechat vás v jeho síti. Deaktivací odstartujete dvoutýdenní lhůtu, po kterou si musíte pečlivě ohlídat veškeré aplikace a weby, které jsou propojené s vaším Facebookovým účtem.

Je tu ale ještě jedna lhůta – tříměsíční. Po tuto dobu na síti zůstávají další data, spojená s vaším účtem. S vaším zmizením z Facebooku nezmizí ani vaše zprávy – i když budou smazány z vašeho inboxu, ve schránce ostatních účastníků konverzace zůstanou. Stejně tak nezmizí data, která jste skrz Facebook sdíleli s třetími stranami.

„K obsahu chráněnému právy k duševnímu vlastnictví, jako jsou fotografie a videa (obsah podléhající duševnímu vlastnictví, DV), nám výslovně udělujete následující oprávnění, v souladu s vaším nastavením soukromí a nastavením aplikací: udělujete nám nevýhradní, přenosnou, převoditelnou, volnou (tj. bez nároku na autorský honorář) licenci na použití veškerého obsahu podléhajícího právu na DV, který zveřejníte na Facebooku nebo v návaznosti na něj (Licence k DV). Tato licence k DV končí, jakmile svůj obsah podléhající DV odstraníte ze svého účtu, s výjimkou případů, kdy jste tento obsah sdíleli s ostatními (pokud jej také oni neodstranili),“ stojí mimo jiné v Prohlášení o právech a povinnostech sítě Facebook.

Nemá smysl Facebooku zpětně vyčítat, že nás chce vlastnit. Sami jsme mu to odsouhlasili přijetím podmínek, ale přiznejme si – kdo by se namáhal s jejich čtením?

Ale co teď?

Smazali jste Facebook. Máte pocit, že svět najednou není takový, jaký byl? Jste pořád zvědaví na statusy svých oblíbených facebookových celebrit, chybí vám kontakt se spolužáky z vysoké, nebo potřebujete přátele pozvat na koaludaci vašeho nového bytu? Internet má plno alternativ.

Kanál vybraných novinek vám skvěle nahradí Twitter, řada profesionálů pak využívá službu Nuzzel, která skvěle informuje o všem, co na sociálních sítích trenduje. Místo messengeru můžete své přátele navigovat na jiné aplikace, jako je například Signal – spolehlivý, bezpečný, a s velkým důrazem na soukromí uživatelů. O funkce, jako jsou hlasové nebo videohovory, vás většina současných aplikací pro zasílání zpráv neochudí.

Oblíbenou funkcí Facebooku byla možnost plánovat události. Vidět, kolik lidí se chce zúčastnit vámi plánované akce, je jistě přijemné – ale kolik jich nakonec skutečně dorazilo? A kolikrát jste na Facebooku událost nepotvrdili, protože jste nestáli o to, aby o vaší účasti věděli ostatní? Co je vlastně špatného na starých dobrých – s rozumem rozesílaných – e-mailových nebo dokonce papírových pozvánkách? Tvorbu pozvánek a správu událostí obstará i řada aplikací – Paperless Post pro iOS to zvladá s přehledem a stylově.

Závěrem

Součástí smazání Facebooku musí být otázka, za jakým účelem svůj účet mažeme. Pokud vám zkrátka jen vadí, že vám Facebook požírá příliš mnoho času, máte plné zuby nesmyslných příspěvků a zároveň je nedokážete přestat číst, stačí vám deaktivace a dostatečně pevná vůle.

Pokud je důvodem ke zrušení účtu obava o vaše data o digitální stopu, kterou za sebou zanecháváte, pouhá deaktivace nepostačí. Pokud pečlivě provedete veškeré další nutné kroky, můžete svou stopu skutečně zredukovat na minimum.

Skončit s Facebookem je lehké – horší je už nikdy si s ním nezačít.

Zdroj: Fortune, Wired

.