Zavřít reklamu

Zejména dva produkty z kategorie nositelností, Apple Watch a AirPods, zažívají ohromný nárůst v prodejích. A to dokonce takový, že by už příští rok mohly zastínit iPady i Macy.

Apple zatím nerozděluje wereables, tedy česky volně řečeno „nositelnosti“ od ostatního příslušenství. Na druhou stranu se Tim Cook při každé příležitosti nezapomene pochválit, jak se zrovna Apple Watch a AirPods daří.

Při současném růstu je trend jasný. Dle modelů analytika Neil Cybarta už příští rok předčí nositelnosti jak jablečné tablety, tak počítače. Po iPhonech a službách se tak stanou třetí dominantní skupinou, ze které má Apple nejvíce zisků.

apple_watch_new_band_tray_macro-squashed

Kategorie nositelností letos meziročně rostla o 55 až 60 %. Celkové příjmy se pohybovaly okolo 16 miliard dolarů. Současnou rychlostí růstu tak předčí iPady i Macy už ke konci roku 2020.

Nositelnosti dokonce téměř překonaly služby ve třetím fiskálním kvartálu 2019. Přitom se všichni domnívali, že hlavním tahounem budou nyní služby.

Apple těží zejména z vysoké ASP (průměrné prodejní ceny) Apple Watch a také AirPods. Díky tomu že oba produkty rostou, tak táhnou celou kategorii. Sluchátka navíc dokázala růst až o 80 %.

Apple Watch a AirPods mohou zadržet pokles prodejů iPhonů

Bohužel Apple už nesděluje přesné počty prodaných kusů. Navíc zahrnuje své nositelnosti do kategorie příslušenství, kam patří i paběrkující HomePod anebo další příslušenství. Kvalifkované odhady analytiků se však pohybují okolo 60 až 70 milionů prodaných zařízení.

Navíc oba produkty skýtají neuvěřitelný potenciál do budoucna. Apple sice není jediná firma, která má miliardu aktivních zařízení v rukou uživatelů, ale je to jediná firma s 1,5 miliardou propojených zařízení v rámci jednoho ekosystému.

Prostor k růstu je tak obrovský. Oba produkty, tedy Apple Watch a AirPods mohou růst nad 100 milionů aktivních zařízení. Každý z nich. Pokud to tedy zjednodušíme, Apple se může snadno stát největším prodejcem nositelností na světě.

Jeho příslušenství je navíc kompletně provázané s iPhonem. Ačkoli tedy prodeje iPhonů poslední dobou spíše kolísají, budoucnost mají díky chytrému propojení zaručenou. Apple ze svého uzamčeného ekosystému bude těžit i nadále a bude otázka, jakým způsobem se zachová k ostatním produktům.

Zdroj: 9to5Mac

.