Zavřít reklamu

Jablečný obchod aplikaci App Store je víceméně centrem pro stahování nového softwaru, a to napříč všemi operačními systémy. Najdeme jej proto jak na iPhonech či iPadech, tak také na Macích, a dokonce i na Apple Watch. App Store si konkrétně zakládá na hned několika poměrně zásadních pilířích, respektive na celkové jednoduchosti, příznivém designu a bezpečnosti. Všechny programy, které se do tohoto obchodu dostanou, prochází kontrolou, čímž se Applu daří minimalizovat riziko a držet App Store v maximální bezpečnosti.

Určitě také nesmíme zapomenout zmínit poměrně šikovnou kategorizaci. Aplikace jsou rozděleny do několika příslušných kategorií podle svého určení, díky čemuž je lze prostřednictvím App Storu snáze najít. Zároveň důležitou roli hraje i vůbec první, respektive úvodní stránka. Zde totiž najdeme rychlý přehled doporučených a nejoblíbenějších aplikací, které mohou přijít vhod. Ačkoliv se jablečný obchod aplikací pyšní řadou benefitů a již zmiňovaným jednoduchým designem, tak i přesto v něčem lehce strádá. Jablíčkáři si totiž stěžují na jeho prakticky neexistující možnosti pro filtrování výsledků.

Možnost pro filtrování výsledků

Jak už jsme zmínili v odstavci výše, jablečný obchod aplikací bohužel postrádá jakékoliv možnosti pro filtrování výsledků. To navíc platí na všech platformách – iOS, iPadOS, macOS a watchOS – kvůli čemuž může být vyhledávání aplikací mnohdy až opravdovým oříškem. Ostatně proto na tento dostatek upozorňují i samotní jablíčkáři na různých diskuzních fórech a webech. Jak by to tedy mělo vypadat v praxi tak, aby se uživatelé dočkali očekávaného výsledku? To sami nastiňují někteří fanoušci.

Vůbec nejčastěji se zmiňuje, že by jablíčkáři v tomto ohledu uvítali hned několik zásadních změn. Rádi by totiž výsledky vyhledávání nechali vyfiltrovat podle kategorií, případně podle ceny. V druhém případě by ale zobrazené informace byly podstatně obsáhlejší – v ideálním případě by totiž přímo App Store ukazoval, zdali je aplikace placená, bezplatná s reklamami, bezplatná bez reklam, běžící na bázi předplatného a podobně. Samozřejmě podobné filtry by pak mohlo jít aplikovat i bez vyhledávání, respektive přímo v samotných kategoriích. Něco takového tady zkrátka nemáme a je obrovská škoda, že Apple tyto možnosti do svého obchodu aplikací prozatím ještě nezakomponoval.

Apple-App-Store-Awards-2022-Trophy

Závěrem je ještě otázkou, jestli se takovýchto změn vůbec někdy dočkáme. Nad tím totiž visí obrovské otazníky. Apple se prozatím nezmínil o žádných plánovaných změnách, které by byť jen teoreticky mohly souviset s možnostmi filtrování ve vyhledávání v App Storu. Stejně tak se o ničem podobném nezmiňují dosavadní úniky a spekulace, ba právě naopak. Ty nám naznačují, že z hlediska softwaru nás příjemný rok nečeká. Cupertinský gigant má totiž hlavní pozornost věnovat očekávanému AR/VR headsetu a jeho operačnímu systému xrOS.

.