Zavřít reklamu

Do oficiálního odhalení nové generace iPhone 15 (Pro) zbývá ještě několik měsíců. Apple totiž nové telefony, spolu s chytrými hodinkami Apple Watch, tradičně představuje při příležitosti zářijové keynote. Ačkoliv se gigant z Cupertina snaží všechny informace o chystaných produktech držet takzvaně pod pokličkou, tak i přesto se některé zajímavosti začínají dostávat na povrch. Z toho co o očekávané řadě prozatím víme, to navíc vypadá tak, že se dost možná máme na co těšit. Apple se totiž pravděpodobně zaměří na celkovou výdrž baterie.

Výdrž baterie jako priorita

Pokud se řadíte mezi naše pravidelné čtenáře, pak vám určitě neunikl nedávný článek o očekávaném čipsetu Apple A17 Bionic. U něj má Apple vsadit na poměrně zásadní změnu v podobě 3nm výrobního procesu, což zajistí taiwanský gigant TSMC. Takovýto posun v oblasti výrobní procesu jasně vypovídá o tom, že si model znatelně polepší jak po stránce výkonu, tak i efektivity. Cupertinský gigant by měl ale dle všeho vsadit primárně na úspornost a tedy i výslednou výdrž baterie, zatímco výkon je až na druhé koleji. Na místě je ale také zmínit, že čipem A17 Bionic budou s největší pravděpodobností osazeny pouze modely Pro, stejně jako tomu bylo v případě současné generace iPhone 14 z roku 2022.

Z toho tedy vychází, že by s lepší výdrží baterie měly přijít pouze dražší modely. Ve finále tomu tak být ale nemusí. Taiwanský deník Economic Daily News totiž přišel s poměrně zajímavou novinkou, podle níž má gigant vsadit i na úspornější OLED panely. Ty si totiž mají zakládat na důležitém čipu s 28nm výrobním procesem, namísto dosavadních 40 nm. Očekávaným výsledkem tak mají být zmiňované úspornější displeje, které mohou mít poměrně důležitý podíl na výslednou výdrž baterie. Na druhou stranu je ale nutné zmínit, že není úplně jasné, zdali se tato změna dotkne všech nových modelů.

iPhone 15 Concept
Koncept iPhone 15

iOS jako hrozba pro lepší výdrž

Ačkoliv spekulace a úniky napovídají tomu, že by iPhony 15 měly přijít s podstatně lepší výdrží baterie, tak i přesto se mezi jablíčkáři objevují nemalé obavy. Již delší dobu se totiž jablíčkářskou komunitou šíří zprávy o tom, že iOS 17 příliš novinek nenabídne, ba právě naopak. Apple má totiž upřednostňovat vývoj zbrusu nového operačního systému xrOS pro očekávaný AR/VR headset, kvůli čemuž byl iOS odsunut na druhou kolej. O tom se můžeme přesvědčit již nyní. Od oficiálního vydání iOS 16, tedy současné verze, již uplynulo hned několik měsíců a jablíčkáři si stále stěžují na nejrůznější nedostatky a chyby. Ve skutečnosti je tedy možné, že ačkoliv s novou řadou jablečných telefonů přijde úspornější hardware, software těchto vlastností nedokáže naplno využít. Prozatím se ale jedná o pouhé obavy. Apple má před sebou relativně stále dost času a na finální odpovědi si tak budeme muset ještě chvíli počkat.

.