Zavřít reklamu

Ostrý prodej 15“ MacBooku Air s čipem M2 již odstartoval. Tuto novinku Apple představil na Keynote k WWDC23 a je pravda, že těch novinek oproti loňskému 13 modelu zas tolik nepřináší. Týká se to i barev. 

Tou největší změnou je samozřejmě větší displej, který je konkrétně 15,3palcový. Protože Apple zvětšil šasi, vešla se mu do útrob zařízení i lepší soustava reproduktorů, jinak už prakticky jen větší baterie. I tak má ale zařízení stejnou výdrž, jako 13“ model, protože větší displej logicky více žere.

Barvy máme tedy čtyři, a to temně inkoustovou, hvězdně bílou, vesmírně šedou a stříbrnou. Osobně vlastním M2 MacBook Air z loňského roku, kdy jsem se i já nechal zlákat novou barevnou variantou a nyní vám povím, proč byste se měly temně inkoustové vyvarovat.

Temně inkoustová je prostě jeden velký nepořádek 

Když jsem si kupoval MacBook Pro z roku 2011, nebyla jiná možnost než vzít stříbrnou barvu. V roce 2016 jsem ale sáhnul po zlatém 12“ MacBooku, protože mi na velikosti nezáleželo, stříbrné barvy už jsem měl dost a tmavou jsem prostě nechtěl. Loni mě tedy Apple poměrně namlsal právě temně inkoustovou, která je přece jen pro MacBook Air stále exkluzivní. Dnes ale vím, že bych volil jinak.

Ta barva sama o sobě je krásná a na různém světle dává různé odstíny. Jednou vypadá jako černočerná, jindy zase sytě modrá. Pokud vám tmavá nevadí, není to problém. Problém je v tom, že na ní uvidíte každý svůj otisk prstu a jakékoli smítko prachu. Říkali to už zahraniční recenze, říkali to i první majitelé, jenže komu není radno, tomu není pomoci. Pořád jsem se chlácholil, že to nemůže být tak hrozné, jenže ono je. 

Kdybych stál před stejnou volbou dnes, a to ať už v případě 13“ nebo 15“ verze, volil bych jinak. Po stříbrné pořád netoužím a tmavou, tedy vesmírně šedou, bych jasně vyřadil. Zbývala by tedy hvězdně bílá, která má zajímavý nádech připomínající právě zlatou, jen není tak agresivní. Nemusí to samozřejmě sedět každému, jedná se o můj vlastní názor. Pravda je taková, že větší šasi bude chytat ještě více bordelu.

Temně inkoustová má ale ještě jeden problém. Má černé klávesy a příliš tmavou povrchovou úpravu hliníku, takže zejména při zhoršeném světle mám problém rozeznávat jednotlivé klávesy (pokud samozřejmě nepíšu všemi deseti, což není prostě někdy nepíšu). Nic na tom nemění ani podsvícení. Vesmírně šedá je sice světlejší, ale pořád se jedná o tmavou barvu.

K MacBooku jsem pořídil brašnu, která má z vnitřní strany jemné mikrovlákno a do které jej pravidelně uklízím. Díky němu se totiž alespoň vnější tělo trochu čistí, jakmile ale otevřu víko, mohu jít vždy po stopách předešlé práce. Pokud skutečně po temně inkoustové netoužíte z celé hloubi srdce, vyvarujte se jí. Kdysi pak proběhla kauza, že se lak škrábe a loupe. Osobně jsme na tento problém ani v oblastech USB-C konektorů ještě nenarazil. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)
.