Zavřít reklamu

iOS 7 bude podporovat 95 % vývojářů, SimCity 5 pro Mac vyjde 29. srpna, IKEA umí rozšířenou realitu, Google Maps budou mít reklamy, vyšla nová hra Worms 3 a konkurence Vine jménem MixBit, dočkali jsme se některých významnějších aplikací a také zajímavých slev. To vše v týdnu aplikací č. 32.

Novinky ze světa aplikací

Pár čísel od českých a slovenských vývojářů (3. 8.)

Po dvou letech vývoje spatřila světlo App Store hříčka Lums (pro iPhone a iPad). Slovenští vývojáři Hyperbolic Magnetism prodali v prvním týdnu 5 000 kopií.

Vývojáři z Lucky Frame nejsou zrovna nadšení. Jejich novinku Wave Trip si na Androidu koupilo v prvním týdnu 52 lidí, ale na platformě jí už hraje víc jak 6000 pirátů, na iPadu se prodalo 150 kopií (za první tři dny). V dalším updatu už budou sledovat i upirátěné verze pro iOS.

Půl milionu stažení hlásí bezplatná aplikace Instashare.

Jablonecké studio Ragitme za první týden prodalo 600 kopií Kodiaku JavaScript a dalších 300 ks Kodiaku PHP. Po celém světě nasbírali už 55 pětihvězdičkových review. Na programátorské aplikace to nejsou vůbec špatné čísla.

Zdroj: xroom.cz

95 % vývojářů bude podporovat iOS 7 (3. 8.)

Craig Hockenberry udělal anketu mezi skoro 600 vývojáři, aby zjistil, jak si stojí s nadcházejícím operačním systémem iOS 7, který přinesl výrazné změny v designu grafického rozhraní. Podle odpovědí pracuje 95 procent z nich na aktualizaci pro iOS 7, což je úctyhodné číslo. Druhá položka pak možná nepotěší majitele starších přístrojů. Více jak polovina z nich (52 %) bude iOS 7 přímo vyžadovat, aplikace tak nepůjdou spustit na starší verzi systému, což se týká například původního iPadu nebo iPhone 3GS. Podle vývojáře Marca Armenta je iOS 7 nejlepší příležitost pro vývojáře od spuštění App Store, kdo bude rychlejší, má větší šanci zaujmout.

Zdroj: furbo.org

SimCity 5 vyjde pro Mac 29. srpna (5. 8.)

Konečně známe definitivní datum vydání nejnovějšího dílu SimCity, které už je několik měsíců přístupné hráčům na PC. Hra měla původně vyjít 11. června, vývojáři však termín posunuli, aby vyladili případné chyby. Není se čemu divit, po vydání na PC se na Electronic Arts strhla vlna kritiky kvůli padajícím serverům, kde hra vyžadovala neustálé připojení v rámci protipirátské ochrany. Hráči na Macu se nové povedené budovatelské strategie dočkají 29. srpna, tedy za necelé tři týdny.

Zdroj: iMore.com

10 nejpoužívanějších aplikací na světě (5. 8.)

GlobalWebIndex zveřejnil zajímavou statistiku týkající se nejpoužívanějších aplikací na světě na platformě iOS. Žebříčku vévodí Google, jeho mapy využívá 54 % všech uživatelů iOS, na druhém místě se pak umístil Facebook se 44 procenty uživatelů a třetí místo zaujalo YouTube, klient videoportál Googlu. V žebříčku se obecně umístily pouze aplikace pro sociální sítě a komunikaci. Další zajímavostí je, že Google+ předběhlo oficiálního klienta Twitteru nebo že WeChat překonal WhatsApp.

Zdroj: Mashable.com

Aplikace IKEA nabízí rozšířenou realitu (6.8.)

Švédský prodejce nábytku IKEA představila nový katalog 2014 společně s novou aplikací, která umožní využít fotoaparát telefonu pro rozšířenou realitu. Předchozí verze nabízela zobrazení virtuálních modelů, pokud jste čočku mobilního zařízení namířili na konkrétní místo na stránce. Tentokrát IKEA zašla ještě dál a zobrazí jeden z 90 produktů v rámci rozšířené reality ve vašem pokoji. Stačí kamkoliv položit papírový katalog, aplikace pak podle jeho relativní velikosti určí, jak má být objekt na obrazovce velký a zobrazí jej tak, jako by byl součástí místnosti. Rozhodně praktické využití rozšířené reality.

[youtube id=dwt-mgxq_ao width=“620″ height=“360″]

Zdroj: TUAW.com

Google Maps budou zobrazovat reklamy (9. 8.)

Největší příjmy Googlu představují rozhodně reklamy, proto společnost nabízí své softwarové produkty zdarma a vydělává pak na cíleném marketingu. Postupně se reklamy dostávají i do mobilních aplikací a najdeme je už i v Google Maps. Google je začal zobrazovat ve výsledcích hledání. Pro jejich zobrazení je třeba hledat konkrétní fráze nebo místa, navíc jsou zobrazeny tak, aby s aplikací splynuly, rozhodně se nejedná o ošklivý reklamní banner. Ve skutečnosti to není poprvé, co se v mapách setkáváme s reklamou, ještě na iOS 5 aplikace Mapy (s podklady od Googlu) zobrazovaly sponzorované podniky.

Zdroj: iMore.com

Nové aplikace

Worms 3

Team 17 vydal pro iOS již třetí díl z legendární série Worms. Hra obsahue 27 misí pro jednoho hráče a režim Body Count s rostoucí náročností na likvidování nepřátelských červů. Zajímavá je i hra více hráčů, kde je na výběr několik zajímavých možností. K dispozici budou známé Forts a Deathmatch, asynchronní online multiplayer, kde se hráči střídají v tazích v libovolném časovém intervalu, nebo klasický pass-and-play až pro čtyři hráče, kteří mohou využít i integraci AirPlay a sledovat dění na televizi pomocí Apple TV.

Hra s sebou nese arzenál z předchozích dílů, přibudou nicméně i nové zbraně, například Canned Heat, Nora’s Virus nebo Black Hole Granade. Novinkou jsou také třídy, kde si hráč může zvolit například tým vojáků, vědců nebo skautů. Každá třída bude mít své unikátní schopnosti a přednosti. Poslední velkou novinkou bude režim s hracími kartami, kde si každý hráč postaví vlastní balíček karet, které bude hrát vždy před začátkem a po konci kola. Ty pak budou ovlivňovat průběh hry.

[button color=red link=http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=211219&a=2126478&url=https://itunes.apple.com/cz/app/worms-3/id596677177?mt=8 target=““]Worms 3 – 4,49 €[/button]

[youtube id=FtX4tDwn8ac width=“620″ height=“360″]

MixBit – nov služba od tvůrců YouTube

Původní tvůrci videoportálu YouTube vydali novou aplikaci s názvem MixBit, která stejně jako Vine slouží k nahrávání a sdílení videí v rámci sociální sítě. Od konkurence, kterou představuje i Instagram, se liší hned v několika bodech. V přední řadě neomezuje uživatele délkou klipu. Hlavní funkcí je však přehrávání jednotlivých kousků (bits) videí. Každé video lze totiž rozložit na několik segmentů (s max. délkou 16 sekund) a přehrávat je samostatně. Kousky se zobrazí jako náhledy hned pod videem, uživatelé se tak snadno mohou rozhodnout, jestli se chtějí kouknout na celé několikaminutové video, nebo jen na nejzajímavějších 10 vteřin. MixBit je v App Store zdarma.

[button color=red link=http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=211219&a=2126478&url=https://itunes.apple.com/cz/app/mixbit/id672949706?mt=8 target=““]MixBit – Zdarma[/button]

Důležité aktualizace

Firefox 23

Mozilla vydala další verzi svého internetového prohlížeče Firefox s pořadovým číslem 23. Ta mírně mění vzhled zavedeného loga. Asi nejzajímavější novou funkcí je pak tlačítko pro sdílení na sociální sítě, které funguje podobně jako v Safari. Dále je zde content blocker, který chrání uživatele před útočníky na zabezpečených stránkách (HTTPS), kteří nemohou číst ani upravovat nezabezpečenou část webu, a nakonec Network Monitor, funkce pro vývojáře stránek, která umožňuje sledovat, jak se stránka chová při načítání. Firefox pro Mac můžete stáhnout zdarma zde.

Instagram 4.1

Fotografická sociální síť Instagram přináší v nové aktualizaci možnost nahrávání videí z knihovny iPhone, není tak již nutné točit video přímo v aplikaci. Importovaná videa lze pak zpracovat stejně jako doposud. Další novinkou je pak funkce automatického narovnávání fotografií. Instagram je v App Store zdarma.

Twitter je bezpečnější

Aktualizace oficiálního klienta pro sociální síť Twitter přináší možnost dvoustupňového ověřování (pomocí hesla a SMS kódu), dále možnost vytvářet seznamy přímo v mobilní aplikaci a také možnost prohlížet si galerii obrázků u uživatelských profilů, které jednotliví lidé na sociální síti sdíleli. Twitter najdete v App Store zdarma.

WhatsApp jako vysílačka

WhatsApp přišel s novou funkcí push-to-talk, která svým způsobem napodobuje vysílačku. Podržením nahrávacího tlačítka lze nahrát hlasový záznam, který se poté hned odešle příjemci, ten si ho pak může přímo v konverzaci přehrát. Jedná se o příjemný přídavek k chatování. WhatsApp najdete v App Store zdarma.

Slevy

Aktuální slevy vždy najdete také na našem novém kanálu na Twitteru @JablickarSlevy

Autoři: Michal Žďánský, Denis Surových

Témata:
.