Zavřít reklamu

Síla mobilních telefonů je v tom, že jakmile je vybalíte a spustíte aplikaci fotoaparátu, můžete s nimi ihned pořizovat fotografie a videa. Stačí namířit na scénu a zmáčknout spoušť, kdykoli a (skoro) kdekoli. Jenže podle toho bude vypadat i výsledek. Chce to tedy trochu přemýšlet, aby byly vaše snímky co nejlíbivější. A od toho je zde náš seriál Fotíme iPhonem, ve kterém vám ukážeme vše potřebné. Nyní se podíváme na Fotky na iCloudu.

Primární funkce Fotek na iCloudu je jejich automatické odesílání na servery Applu, díky čemuž se k nim dostanete z jakéhokoli zařízení, a to kdykoli potřebujete. Je ale nutné zmínit, že se nejedná o jejich zálohu, protože všechny změny, které ve své sbírce provedete na jednom zařízení, se automaticky projeví na těch ostatních – smažete-li jednu fotografii, smaže se všude. Fotografie se tedy neduplikují!

Fotky na iCloudu a zapnutí funkce 

Předně je nutné být na všech zařízeních přihlášeni pod stejným Apple ID a mít na nich nastavený iCloud. Zde je vhodné zmínit, že 5GB kapacita, která je k dispozici zdarma, vám pravděpodobně nebude stačit a budete potřebovat nějaký placený tarif. K zapnutí na iPhonu (i iPadu) jděte do Nastavení, kde nahoře zvolte vaše jméno. Poté zvolte iCloud a klepněte na nabídku Fotky. Zde už můžete zapnout nabídku Fotky na iCloudu.

Chování fotek na iCloudu 

Na iCloud se vaše fotografie a videa ukládají v plném rozlišení a v podporovaných formátech, tedy: HEIF, JPEG, RAW, PNG, GIF, TIFF, HEVC, MP4 a v takových, které vytvářejí speciální režimy aplikace Fotoaparát při zpomalených záznamech, časosběru atd. Stejně tak, jako se všude propíšou změny ve smyslu smazání záznamu, projeví se tam i editace v aplikaci Fotky. Vaše úpravy v rámci aplikace jsou ale nedestruktivní, takže se můžete kdykoli vrátit ke zdrojovému záznamu.

Fotky na iCloudu si však mnoho uživatelů nezapíná proto, aby k nim měli přístup odkudkoli, ale jednoduše proto, že jim v zařízení dochází kapacita úložiště. K tomu, aby vám tedy fotografický obsah nezabíral tolik prostoru, musíte si zapnout ještě volbu Optimalizovat úložiště. To učiníte v Nastavení -> vaše jméno -> iCloud -> Fotky a Optimalizovat úložiště.

Originální záznamy všech vašich fotek a videí pak budou uloženy jen na iCloudu a na zařízení budete mít jejich zmenšené verze. Původní kvalitu si však můžete zase kdykoli do iPhonu stáhnout. Počítejte s tím, že po zapnutí Fotek na iCloudu bude odesílání fotek a videí na iCloud nějakou dobu trvat. To záleží nejen na velikosti vaší knihovny, ale také na rychlosti internetového připojení. V každém případě byste však měli být při zapnutí funkce na Wi-Fi. 

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více