Zavřít reklamu

Jak jistě víte, tak o vás prakticky každé moderní zařízení sbírá všemožná data, se kterými se poté dále určitým způsobem pracuje. Nejčastěji společnosti tato data využívají k přesnému cílení reklam, nejedná se však o zásadu. Na tom, že o vás světové společnosti sbírají nějaká data, nic moc není, tedy pokud je s nimi správně zacházeno. Například Apple tato data používá k různým analýzám a k vylepšování svých služeb. Naopak jsme však již několikrát byli svědky prodávání těchto dat, což je rozhodně špatné.

V ideálním světě by veškerá data měla být bezpečeně a šifrovaně uložena na serverech, kde by k nim neměl nikdo z třetí strany přístup. Svět však ideální není a sem tam dojde k určité formě úniku. Abychom byli konkrétní, tak Apple o vás sbírá například různá lokalizační data. Někteří z vás dost možná neví, že se veškerá tato data ukládají i do vašeho iPhonu a iPadu, a to ve formě tzv. Významných míst. Tato data si můžete vcelku jednoduše prohlédnout, kromě toho je ale můžete také smazat, anebo tuto funkci kompletně deaktivovat. Pojďme se společně v tomto článku podívat, jak na to.

Jak na iPhone vymazat data o všech místech, která jste navštívili

Jestliže si na vašem iPhonu či iPadu chcete prohlédnout či vymazat data o všech místech, která jste navštívili, popřípadě pokud chcete sbírání těchto lokalizačních dat deaktivovat, tak postupujte následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se na vašem iOS či iPadOS zařízení přesunuli do nativní aplikace Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak sjeďte o kus níže, kde lokalizujte a klepněte na kolonku s názvem Soukromí.
  • V rámci této sekce Nastavení poté úplně nahoře klepněte na možnost Polohové služby.
  • Zde poté sjeďte úplně úplně dolů, kde se nachází řádek Systémové služby, na který klepněte.
  • Na další obrazovce se poté posuňte o kus níže a vyhledejte kolonku Významná místa, kterou rozklikněte.
  • Po klepnutí na tuto kolonku je nutné, abyste se pomocí Touch ID či Face ID autorizovali.
  • Tímto už se ocitnete v sekci Významná místa, která je věnovaná lokalitám, které navštěvujete.

V případě, že si chcete data o vašich Významných místech zobrazit, tak sjeďte o něco níže ke kategorii Historie. Zde se nachází seznam měst, ve kterých jste se pohybovali, společně s počtem přesných míst a přesnými daty. Po rozkliknutí se vám zobrazí seznam jednotlivých míst. Pokud na místo klepnete, můžete si zobrazit přesný čas cesty a dobu, po které jste se na místě pohybovali. Pokud klepnete vpravo nahoře na Upravit, tak můžete některé záznamy odstranit. Jestliže chcete záznamy o Významných místech kompletně smazat, tak na hlavní obrazovce sjeďte úplně dolů a klepněte na Smazat historii. Pro deaktivaci Významných míst pak stačí nahoře přepnout přepínač do neaktivní polohy. Mějte však na paměti, že tato data a všeobecně funkce Významná místa jsou určená pro správnou funkci některých aplikací, například Kalendář, Mapy a další. Deaktivaci si proto rozmyslete.

Diskuze k článku

    Zdravím, mám dotaz. Jak moc jsou tato data přesná? Stalo se někomu, že by to ukázalo nesmysl typu, byl jsi půl dne 10 km od místa, než by jsi měl být?

celý text





Čtěte více