Zavřít reklamu

iPhone je revoluce. Takto by se dal charakterizovat výsledek působení společnosti Apple na mobilním trhu. Během tří krátkých let totiž jablečná společnost získala podíl 48 %. Bezpečně tak za sebou nechala společnosti jako Nokia, RIM, Samsung, apod.

Navíc v druhém čtvrtletí roku 2007 měla společnost Apple pouze 1 % podílu, o to je tento výsledek obdivuhodnější. Během následujících let se podíl zvýšil o neuvěřitelných 47 % a díky úspěšnosti svého telefonu má Apple největší příjmy na celém mobilním trhu. Tím pádem je extrémně ziskový.

Příjmy, před zdaněním a dalšími srážkami, jednotlivých společností si můžete prohlédnout na následujícím grafu. Jak můžete vidět Apple má vždy vyšší příjmy v třetím či čtvrtém čtvrtletí. To je způsobeno vydáním nového modelu iPhonu, který je představen právě během druhého-třetího čtvrtletí. A poté se postupně dostává do dalších států. Takže vyšší příjmy se projevují později.

Na rozdíl od společnosti Apple se jiní výrobci telefonů potýkají s určitými finančními problémy (zejména ztrátou), mezi ně patří Sony Ericsson, Motorola a LG, kteří se pohybují nebo pohybovaly v červených číslech. Tomu se však nemůžeme divit, zvláště když si prohlédneme koláčový graf zobrazující podíly jednotlivých společností.

Nejbližší konkurent společnosti Apple je Nokia s 22 %, která je těšně stíhána RIM se 17 %. Grafy se váže vždy k druhému čtvrtletí roku. Levý graf k roku 2007 a pravý k 2010. Během této doby společnost Apple vydala čtyři iPhony (iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS a iPhone 4).

Uvidíme jak bude vypadat aktuálnější graf, ve kterém se plně promítne prodej nejnovějšího telefonu od Applu – iPhonu 4. Na to si však budeme muset nějakou dobu počkat, protože sběr a vyhodnocování takto rozsáhlých dat je velmi časově náročné.

Zdroj: www.asymco.com
.