Zavřít reklamu

Zhruba v polovině října jsme psali o tom, že si uživatelé aplikace pro rozšířenou realitu příliš neoblíbili. Bylo něco málo přes měsíc po keynote, resp. po veřejném vydání iOS 11 a nový segment v App Store příliš pozornosti neupoutal. Od té doby se toho však poměrně dost změnilo a jak se zdá, alespoň na základě nejaktuálnějších informací, popularita AR aplikací roste a z větší části za to mohou hry.

Do současné chvíle majitelé iPhonů a iPadů stáhli více než třináct milionů dedikovaných AR aplikací. Tedy aplikací, jejichž primárním určením je využití ARKitu, který je součástí iOS 11. Největší zástup AR aplikací je v kategorii her. Tak to bylo hned od začátku a zatím to nevypadá, že by se na tomto pořadí mělo něco měnit. V současné době tvoří hry až 47% ze všech stažených AR aplikací.

arkit-six-months-downloads

Ostatní kategorie však rostou také, zejména co se týče aplikací v sekcích Lifestyle a Utilities. Různé užitečné aplikace pro měření vzdáleností, místností, projektování objektů apod. tvoří 14% všech stažení, následují zábavné aplikace s 12% a již zmiňované Lifestylové aplikace s 11% (zde najdeme například populární Ikea Place).

arkit-apps-by-category-six-months

Pokud bychom se podívali na žebříček doposud nejpopulárnějších AR aplikací, v případě těch zdarma to jsou tituly AR Dragon, IKEA Place, Zombie Gunship Revenant, Drive Ahead! a AR MeasureKit. V případě těch placených pak jde o CamToPlan Pro, Monster Park, The Machines, powARdup a My Very Hungry Caterpillar. Dá se očekávat, že popularita tohoto segmentu ještě poroste. Během jara by se mělo v App Store objevit hned několik nových AR her s velkým potenciálem, ať už jde o AR provedení Jurského Parku, nebo hru ze světa Harryho Pottera. A co vy, zaujaly vás nějaké AR aplikace, nebo jde tento segment zcela mimo vás?

top-arkit-apps-six-months

Zdroj: Sensortower

.