Zavřít reklamu

Loni v září představil Apple iPhony 14, které nikdo nechce, a iPhony 14 Pro (Max), které chce naopak každý. Problém byl v tom, že základní řady byly sklady plné, ale na Pro verze se čekalo dlouhé týdny, kdy to s nimi mnozí nestihli ani pod vánoční stromeček. Jak ale tato situace vypadá nyní, tedy na začátku roku 2023?

Během listopadu se jednalo o 5 týdnů čekání, na začátku prosince se termín o týden zkrátil. Bylo ale jasné, že pokud jste s objednávkami pořád váhali, Vánoce jste prostě nemohli stihnout, a to ani u autorizovaných prodejců, kteří jen udávali časový horizont typu Na objednávku – termín upřesníme nebo Předobjednat (brzy očekáváme) atd.

Ani iPhony 13 Pro neměly na předvánočním trhu ustláno, ale nakonec to stihly. Stejně tomu bylo i u iPhonů 12 Pro, které byly dokonce představeny až v říjnu, protože rok 2020 byl právě rokem Covidu. Jenže ten i po dvou letech zapříčinil právě nedostatek iPhonů 14 Pro. Apple na to reagoval přesunutím části výroby do Indie, tak uvidíme, jak tento krok v budoucnu případně pomůže se zásobením trhu. Nyní se situace stabilizuje především kvůli tomu, že čínské montážní linky již jedou naplno.

Právě to se nyní zrcadlí v i čekaní na objednaný iPhone 14 Pro nebo 14 Pro Max. Český Apple Online Store totiž hlásí nehledě na velikostní, barevnou a paměťovou variantu relativně akceptovatelných až 14 dní do doručení od objednání. Termín je konkrétně uváděn jako 1–2 týdny, takže vám balíček může přijít i dříve.

Má to ale ještě smysl?

Od představení iPhonů 14 Pro uběhly už přes tři měsíce, což není zrovna nijak krátký čas vzhledem i k tomu, že na jaře Apple s posledními léty představuje nové barevné verze. Když tedy počkáte, můžete mít větší exkluzivitu v méně vídané a třeba zajímavější variantě. iPhonů 15 se pak ale dočkáme až v září, takže to může být ještě zbytečně dlouhé čekání.

Pak je zde ale samozřejmě ještě konkurence. Právě Samsungu to letos docela vyšlo, protože když Apple trpí nedostatečným zásobováním trhu a tratí na prodejích jeho vlajkové lodě, právě jihokorejský výrobce plánuje na začátek února představení jeho řady Galaxy S23, která by mohla být zajímavou alternativou pro nedostupné iPhony Applu.

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)
.