Zavřít reklamu

Malé mobilní telefony mají své výhody. Nepřekáží v kapse ani kabele, navíc mají obvykle příznivější cenu než jejich větší verze, a i nejvzdálenější jejich roh zvládnete obsloužit jednou rukou. Jenže doba pokročila a pro malé telefony už není na trhu místo, ať se nám to líbí, nebo ne. 

Poměrně často se pořád setkáváme s názorem, že si daný uživatel aktuální nebo budoucí generaci iPhonů nekoupí a počká na tu další, až s ní Apple zase představí model mini. Pokud mezi podobné „čekatele“ patříte také, tak vás musíme zklamat. iPhone mini už nepřijde a Apple pro to má dobré důvody.

Čeká nás zvětšování 

Slýcháme to dnes a denně: „Proč už se nevyrábí malé telefony?“ Je tomu proto, že je nikdo nechce. I když jasný trend zvětšování nastavily především Android zařízení, Apple na tuto hru přistoupil. Snažil se to sice zvrátit generacemi iPhonů 12 a 13 s přídomkem mini, jenže jejich mizerné prodeje jasně ukázaly, že o ně není zájem, a proto zde místo iPhonu 14 mini máme iPhone 14 Plus.

Zastánci těch skutečně kompaktních telefonů jsou sice hodně slyšet, ale když přijde na lámání chleba, zjistí se, že to není taková masa uživatelů, která by dokázala udržet daný model nad vodou v oblasti prodejů tak, aby se jí společnost v budoucích generacích nadále věnovala. Nemá tedy smysl, aby někdy v budoucnu nějaký iPhone mini opět přišel, čemuž dává za pravdu i spekulace, že se úhlopříčky iPhonu 16 Pro zvětší z 6,1 na 6,3 palců a zastánci malých úhlopříček tak mohou jen doufat, že toto zvětšení nepřejde hned i na základní řadu.

Řešením jsou skládací telefony 

Neznamená to ale, že bychom se skutečně kompaktního zařízení od Applu už nikdy nedočkali. Konkurence ukazuje, že ohebné telefony typu Flip mají poměrně velký ohlas. Jejich rozměry jsou totiž ještě menší než ty iPhonu mini, ale hlavně oproti němu nabídnou po otevření pořád velký a plnohodnotný displej.

Apple sice do segmentu skládaček ještě nenaskočil, neznamená to ale, že tak neudělá někdy v budoucnu. Záležet bude jen na tom, jaký form factor zvolí. Na výběr je totiž ještě design po vzoru všech Foldů, ať už Samsungu nebo aktuálně skládačce Google Pixel Fold. V takovém případě se totiž jedná ještě o větší zařízení, které má svůj vnitřní displej svými rozměry podobný spíše tabletu. Nicméně pokud opravdu malé iPhony chcete, neměli byste příliš váhat. Pořád ještě můžete sehnat iPhone 13 mini za cenu kolem 17 500 Kč. 

iPhone 13 mini koupíte například zde

.