Zavřít reklamu

Apple do App Storu nevpustil hru kvůli násilí na dětech, Adobe činí další kroky vstříc pohřbu flashe, aplikace Microsoftu vám pomůže s rozpoznáváním psů, přichází nová aplikace pro dýdžeje i Final Fantasy IX a za zmínku stojí třeba také aktualizace aplikace analyzující spánek skrze Apple Watch. To a mnohem víc čtěte v letos již 6. Týdnu aplikací.

Novinky ze světa aplikací

Apple odmítl kvůli násilí na dětech vpustit hru The Binding of Isaac: Rebirth do App Storu (8. 2.)

The Binding of Isaac: Rebirth, je pokračováním, nebo spíše rozšířením, úspěšné hry nezávislého studia. Jedná se o arkádový typ hry a její hlavní postavou je biblický Izák v podobě velmi mladého chlapce, který je při své snaze uniknout matce stavěn před složité překážky. Matka jej totiž chce, stejně jako otec Abrahám v biblickém příběhu, obětovat podle Božího příkazu.

Hra vyšla v roce 2011 a byla dostupná pro počítače s Windows, OS X i Linux. Tvůrcům byla později nabídnuta možnost převést ji na velké i mobilní konzole a další mobilní zařízení. Už při tom se hra potýkala s nepřízní Nintenda, které nepovolilo port na konzoli 3DS. Na konci roku 2014 ale byla vydána obnovená a rozšířená verze hry, The Binding of Isaac: Rebirth, která byla dostupná pro počítače i konzole PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo 3DS a Xbox One. Základní děj a způsob hraní zde zůstávají stejné jako v původním titulu, ale přibyli nepřátelé, bossové, výzvy, schopnosti hrdiny hry atd.

Hra Rebirth měla v blízké době vyjít také pro iOS, ale Apple jejímu příchodu do App Storu v rámci schvalovacího procesu zamezil. Důvod pro to byl citován v tweetu Tyrona Rodrigueze, ředitele vývojářského studia hry: „Vaše aplikace obsahuje prvky vyobrazující násilí vůči dětem nebo jejich týrání, což není v App Storu povoleno.”

Zdroj: Apple Insider

Adobe Flash Professional CC bylo definitivně přejmenováno na Animate CC a dostalo mnoho nových funkcí (9. 2.)

Adobe v prosinci minulého roku ohlásilo, že jejich animační software Flash Professional CC bude přejmenován na Adobe Animate CC. Ačkoliv to bylo chápáno jako upozadění flashe ze strany Adobe, Animate CC ho měl stále plně podporovat. To se potvrzuje s příchodem nejnovější verze tohoto animačního softwaru, která nese nové jméno a značně rozšiřuje své schopnosti.

Novinky se z větší části týkají zejména HTML5, přesněji dokumentů HTML5 Canvas. U nich je nová podpora pro TypeKit, možnost vytváření šablon a jejich připojování k publikovaným profilům. Nově jsou dokumenty HTML5 Canvas (a také AS3 a WebGL) podporovány také při publikování ve formátu OEM. Práce s HTML5 se týkají také mnohá vylepšení. Vylepšen byl samotný formát HTML5 Canvas, který nyní nabízí širší možnosti tahů na plátně a více možností práce s filtry. Výkon při práci v HTML byl optimalizován pomocí kombinované knihovny CreateJS.

Obecněji jsou nyní do práce s Animate CC plně integrovány knihovny Creative Cloud a služba Adobe Stock a přibyly vektorové objektové štětce známé například z Adobe Illustratoru. Dokumenty ActionScript je nově možné publikovat jako soubory projektoru (soubory Adobe Animate obsahující SWF soubor i flash player k jejich spuštění). Vylepšeny byly průsvitky a možnosti exportu videa, přibyla podpora importu obrázků ve formátu SVG a mnoho dalšího. Kompletní seznam novinek a pokyny k práci s nimi jsou dostupné na webu Adobe.

Aktualizovány byly také aplikace Muse CC (obsahuje nové upravitelné návrhy pro tvorbu webu) a Bridge (v OS X 10.11 podporuje import z iOS zařízení, zařízení s Androidem a z digitálních fotoaparátů).

Zdroj: 9to5Mac

Z garáže Microsoftu vyšla aplikace na rozpoznávání psích ras (11. 2.)

V rámci „garážových aktivit“ Microsoftu vznikla další zajímavá aplikace pro iPhone. Jmenuje se Fetch! a jejím úkolem je rozpoznat skrze kameru iPhonu rasu psa. Aplikace využívá Project Oxford API a vychází z podobného principu jako webové stránky HowOld.net a TwinsOrNot.net.

Aplikace má být podle všeho především další ukázkou, kam až Microsoft s výzkumem v této oblasti došel, a výsledek je každopádně obdivuhodný. Fotografie k rozpoznání můžete v aplikaci přímo pořizovat i vybírat z vlastní galerie. S aplikací je navíc i sranda. Můžete s ní totiž „analyzovat“ i své kamarády a zjistit tak, kterému psovi se podobají.

Fetch! stáhnete zdarma v App Storu.

Zdroj: imore

Nové aplikace

Serato Pyro nabízí schopnosti profesionálních DJů v aplikaci


Společnost Serato patří mezi nejznámější a nejvýznamnější tvůrce softwaru pro DJing. Dosud se zabývala především softwarem pro profesionály. Její nejnovější výrobek, Pyro, se ale snaží zužitkovat znalosti v daném oboru získané za sedmnáct let existence společnosti a v co nejefektivnější podobě je nabídnout každému majiteli iOS zařízení. To znamená, že aplikace Pyro se propojí s hudební knihovnou daného zařízení (ze streamovacích služeb umí zatím pracovat jen se Spotify) a přehrává buď playisty, které v ní nalezne, nebo uživateli nabídne možnost vytvořit další, nebo tak učiní sama.

Nejsou to přitom tři oddělené možnosti – tvůrci se snažili o co nejorganičtější přístup k tvorbě a úpravám playlistů. Uživatel je může v průběhu přehrávání jakkoliv měnit, přidávat či ubírat skladby, měnit jejich pořadí apod. Pokud playlist vytvořený uživatelem skončí, aplikace automaticky vybere další skladby k přehrání tak, aby nikdy nebylo ticho.

Jelikož se ale jedná o DJskou aplikaci, její hlavní síla má spočívat ve schopnosti vytváření plynulých přechodů mezi skladbami. U dvou navazujících skladeb analyzuje parametry jako tempo a harmonickou stupnici, kterou skladba končí nebo začíná a nalezne-li odlišnosti, závěr jedné a úvod druhé skladby upraví tak, aby na sebe co nejplynuleji navázaly. Tento proces zahrnuje i nalezení momentu, kdy je přechod mezi dvěma danými skladbami nejlepší při co nejmenších změnách.

Serato se veškeré prvky aplikace, od použitých algoritmů po uživatelské prostředí, snažila poskytnout co nejpřirozenější zkušenost, která nenaruší plynulý poslech, ale zároveň ponouká k jeho neustálé modifikaci. Ve spojitosti s tím nabídne také aplikaci pro Apple Watch umožňující procházet a upravovat playlist.

Serato Pyro je v App Storu dostupná zdarma

Final Fantasy IX dorazilo na iOS

Na konci minulého roku vydavatel Square Enix ohlásil, že v roce 2016 na iOS vyjde plnohodnotný port legendární RPG hry Final Fantasy IX. Nebylo však ohlášeno nic dalšího, zejména tedy datum vydání. Je tedy celkem překvapením, že vydání proběhlo už nyní. 

Hra prostřednictvím několika hlavních postav sleduje komplexní děj zasazený do fantastického světa Gaia a jeho čtyř kontinentů, určených odlišnými dominujícími rasami. Jak bylo ohlášeno, iOS verze hry obsahuje veškeré prvky z původního titulu pro PlayStation a navíc přidává nové výzvy a úspěchy, herní módy, automatické ukládání a grafiku ve vysokém rozlišení.

Až do 21. února bude Final Fantasy IX v App Storu dostupná za 16,99 eur, poté se cena zvýší o 20%, tedy přibližně na 21 eur. Hra je velmi obšírná, sama zabere 4 GB z úložiště zařízení a k jejímu stažení je nutné mít 8 GB volného místa.

Nimble aneb Wolfram Alpha v menu baru OS X

Známý nástroj Wolfram Aplha, který pro některé ze svých odpovědí používá i hlasová asistentka Siri, je zajisté šikovným pomocníkem. Ne vždy je ale člověku tak úplně po ruce, což se na Macu snaží změnit aplikace Nimble od trojice vývojářů ze studia Bright. Nimble totiž usadí Wolfram Alpha přímo do vašeho menu baru, tedy horní systémové lišty OS X.

Wolfram Alpha funguje skrze Nimble úplně stejně jako na webu, je ale mnohem snáze dosažitelný a příjemné je, že je také zabalený do elegantního a minimalistického uživatelského rozhraní. Abyste získali své odpovědi, stačí do Nimble zadat jednoduchou otázku a vstřebat výsledek. Ptát se můžete na převody jednotek, fakta všeho druhu, řešení matematických úloh a podobně.

Pokud chcete Nimble vyzkoušet, stáhněte si ho zdarma na webu vývojářů.


Důležité aktualizace

Sleep++ 2.0 přináší nový algoritmus pro lepší přehled o vlastním spánku

 

Aktualizace se dočkala možná nejlepší aplikace analyzující spánek skrze pohybové senzory hodinek Apple Watch. Aplikace Sleep++ z dílny vývojáře Davida Smitha je nyní k dispozici ve verzi 2.0 a nabízí přepracovaný algoritmus, podle kterého aplikace rozlišuje různé hloubky a druhy spánku. Ty pak pečlivě je zaznamenává na časovou osu.

Tvrdý spánek, mělký spánek, neklidný spánek a bdění jsou nově aplikací důsledně analyzovány a nasbíraná data jsou díky novému algoritmu pro uživatele o mnoho užitečnější. Od toho se odráží i vylepšená podpora HealthKitu, do které nově proudí více zajímavých dat. Pozitivní navíc je, že novým algoritmem budou po instalaci aktualizace přepočítány i starší záznamy vašeho spánku. Sleep++ 2.0 mimo to nově přináší podporu časových pásem, takže aplikace váš noční odpočinek konečně relevantně změří i na cestách.

Aktualizovanou aplikaci stahujte zdarma v App Storu.


Dále ze světa aplikací:

Slevy

Aktuální slevy vždy naleznete v pravém bočním panelu a na našem speciálním Twitter kanálu @JablickarSlevy.

Autoři: Michal Marek, Tomách Chlebek

.