Zavřít reklamu

V nejnovějším interview se zástupci vedení Applu Jeff Williams, Sumbul Desai a Kevin Lynch rozpovídali o Apple Watch. Dozvěděli jsme se něco o vývoji chytrých hodinek a jejich možné budoucnosti.

Williams při rozhovoru zmínil, že Apple Watch nebyly prvotně zamýšlené jako zdravotní pomůcka. Vše přirozeně vykrystalizovalo. Ačkoli zaměřit se na zdravotnictví nebylo v původním plánu, Apple rychle pochopil, kudy vede cesta.

Bylo to velmi přirozené. Mnoho lidí se domnívá, že jsme plánovali zaměřit se na zdraví. Měli jsme sice určité představy, ale nevěděli jsme kudy se přesně vydat. Upřímně, je to jako kdybychom začali rozmotávat klubko nití, a čím více jsme měli odmotáno, tím více jsme si uvědomovali jak velká příležitost a jaký dopad mohou mít pro lidi informace na jejich zápěstí.

maxresdefault
Apple Watch Series 4 umí vytvořit EKG. Což je prvním milníkem na cestě ke skutečnému zdravotnickému zařízení. | DetroitBORG

Williams rovněž vysvětlil, že první dopis, který do Applu dostali ohledně zdraví, všechny zaměstnance překvapil:

První dopis o tom, že někomu zachránil život právě senzor srdečního tepu, nás velmi překvapil. Jednoduše proto, že každý může mít hodinky s nějakým měřením tepu. Ale pak jsme si více a více uvědomovali jak velká změna to je a měli jsme důvod udělat pro to více. Což nás nakonec zavedlo na cestu směrem ke zdravotnictví.

Budoucnost Apple Watch může nabrat neočekávané směry

Mezitím Williams a Desai společně zdůraznili, že zdraví je pouze jedna z oblastí, ve kterých Apple Watch vynikají. Pomáhají mnohem širší základně uživatelů:

Williams: Zdraví je velmi důležitým rozměrem. Ale je to jen jeden z rozměrů Watch. Umí mnohem více jako říci kdy je čas odeslat zprávu, zavolat a podobně. Pokud byste chtěli prodat monitor srdečního tepu, tak si jej koupí 12 lidí. Budou jej nosit a vy máte šanci je přepadnout informacemi o jejich zdraví, což nám dovolilo mít tak velký dopad.

Deai: To je opravu důležité. Myslím si, že součást výzvy se zdravím je to, že lidi na něj nechtějí neustále myslet, přitom je to jen jedna ze součástí celku.

Co si zástupci firmy myslí o budoucnosti Apple Watch jakožto pomůcky pro sledování zdraví? Kevin Lynch řekl, že jsme teprve na začátku:

Je zde opravdu spoustu informací, které se díky současnému hardwaru můžeme naučit. Dobrým příkladem jsou studie srdce. Se současným senzorem ve Watch jsme schopní číst fibrilace síní. A z toho může vycházet mnoho dalšího. Je to jen otázka výběru oblasti, na kterou se chceme zaměřit a na jaké otázky chceme znát odpovědi.

Poslední studie se zaměřují například na zdraví žen, další studie srdce. Myslíme si, že se můžeme naučit mnoho nového z těchto oblastí, pokud se na ně budeme dále zaměřovat. Možná tak vymyslíme zcela něco nového. Ale i s tím co máme, jsme teprve na začátku. Je tolik co se můžeme naučit. Je tolik oblastí, na které se můžeme zaměřit. A to je to nejdůležitější strategické rozhodnutí: kde chceme smysluplně pomoci?

Williams poté dodal, že Apple nevidí žádné hranice ve zdravotnictví, které by firma nedokázala dosáhnout. Společnost se chce však zaměřit na oblasti, které mohou mít největší dopad. „Budeme dále rozmotávat klubko a uvidíme, kam nás cesta zanese,“ dodal.

Celý rozhovor najdete v angličtině na stránkách The Independent.

.