Zavřít reklamu

Na EU nadáváme horem dolem, některé kroky jejích úředníků jsou nám ale přece jen přínosné, i když je pravda, že i všechno dobré je pro někoho špatné a každý krok s sebou nese i negativní názory. Jenže třeba taková Čína je jiný svět a může spustit poměrně zásadní zemětřesení v dostupnosti obsahu. 

Mnohým se nelíbí, že EU diktuje Applu to, jak musí otevřít svou platformu iOS nehledě na to, že se pro takové uživatele iPhonů nemusí nic změnit, pokud to sám nebude chtít. Ostatní z toho pak profitují, protože právě díky EU máme na iOS emulátory her, alternativní obchody nebo třeba možnost plnohodnotného cloudového hraní. 

Že to není takové terno dosvědčuje fakt, že toho „alternativního“ obsahu zde zatím tolik není, je ale jisté, že s postupem času přijde. Pokud jej ale nebudete chtít využívat, nebudete muset, je to jen na vás. EU ale nic nezakazuje, i když jsme třeba i v České republice dostali varování proti používání TikToku. Čína došla ještě dál a aktuálně Applu nařídila, aby z App Storu stáhnul tituly Mety, jako jsou WhatsApp, tedy nejrozšířenější komunikační platformu na světě a Threads. 

Právě u WhatsAppu to může zabolet, jenže obyvatelé Číny využívají nejvíce WeChat, nicméně ten zase není tak rozšířený za hranicemi. Apple aplikace samozřejmě odstranil, protože je pro něho Čína druhým největším trhem, kde mu navíc nyní padají prodeje, a proto nechce dráždit hada bosou nohou. Vydal k tomu ale vyjádření: „Jsme povinni dodržovat zákony v zemích, kde působíme, i když s nimi nesouhlasíme. Správa kyberprostoru Číny nařídila odstranění těchto aplikací z čínského obchodu na základě jejich obav o národní bezpečnost. Tyto aplikace zůstávají k dispozici ke stažení ve všech ostatních obchodech, kde se vyskytují.“ 

Zub za zub 

Zákaz WhatsAppu může být jistou odvetou za omezování TikToku v USA. Jenže plošné tamní zákazy ještě nepřišly, což se teď jistě změní. Čína udělala první zásadní krok k tomuto boji,kdy tedy zakázala zásadní americké aplikace, a tak vlastně USA nic nebrání v tom oplatit to tím, že zakáže právě kontroverzní TikTok. Služby Mety jsou v Číně pořád dostupné skrze VPN, je ale otázkou, komu to za to bude stát je tímto způsobem využívat. Podobné aplikace navíc v tamním App Storu nenajdete, protože o ty Čína zakázala.

Vtipné je na tom to, že Tim Cook je právě fyzicky v Číně přítomen na návštěvě. Asi si s ním tedy tamní zákonodárci dali mao-tchaj a rozhodli, že americké platformy sociálních médií nemají na tamním komunistickém trhu místo. Ono vysvětlení skrze národní bezpečnost je pak samozřejmě jednoduché. WhatsApp a Threads však mohou být první z mnoha podobných aplikací, které Čína zakáže ještě do letošního léta. Tehdy totiž vstoupí v platnost lhůta pro neregistrované zahraniční aplikace. 

Apple měl v loňském září komunikovat s vývojáři, aby dokončili proces své registrace, ale ten není pro řadu těchto aplikací dostupný/proveditelný/akceptovatelný. Změny jsou údajně zaváděny s cílem „porazit online podvody, pornografii a oběh informací, které porušují přísná čínská cenzurní pravidla“. Takže buďme rádi, že žijeme v EU a že ta si vymýšlí jen to, co Apple implementoval v iOS 17.4. 

.