Zavřít reklamu

Ve zkratce se jedná o rychlé, snadné, a především bezpečnější přihlášení k aplikacím a webům třetích stran, a to za pomoci vašeho Apple ID. Můžete tak dát sbohem zdlouhavým registracím, vyplňování formulářů a vymýšlení hesel. Celá funkce je navíc od základu postavena tak, aby vám dávala naprostou kontrolu nad informacemi, které o sobě sdílíte. 

Funkci samotnou rozhodně nikde hledat nemusíte. Pokud ji totiž web nebo aplikace podporují, tak se vám automaticky v nabídce přihlašovacích možností zobrazí. Třeba po boku přihlášení se účtem u Googlu nebo sociálními sítěmi. Funguje to zcela nativně, a to na platformách iOS, macOS, tvOS a watchOS a v libovolném prohlížeči.

Sign in with Apple

Skrýt můj e-mail je základ funkce 

Vše stojí na vašem Apple ID. To je jednoznačná podmínka (součástí funkce je ale i zabezpečení pomocí dvoufaktorového ověření). Pokud jej již máte, nic vám nebrání v tom se přihlašovat s jeho pomocí. Při prvním přihlášení tak zadáte jen své jméno a e-mail, což jsou informace vázané na vytvoření účtu. Následně zde ale máte ještě možnost zvolit Skrýt svůj e-mail. Jedná se o službu zabezpečeného přeposílání e-mailů, kdy budete se službou/webem/aplikací sdílet jen jedinečnou a náhodnou adresu, ze které se teprve přeposílají informace na váš skutečný e-mail. Nikomu jej tak nesdělujete a zná jej jen Apple.

Při přihlášení se tedy generuje automaticky, nicméně funkce má více možností. Je totiž dostupná i v rámci předplatného iCloudu+, kdy si můžete na svém zařízení, v Safari nebo na stránce iCloud.com vytvořit tolik náhodných e-mailových adres, kolik sami potřebujete. Ty pak můžete používat na jakémkoli webu nebo k jiným pro vás vhodným účelům. Všechny vygenerované adresy se přitom chovají zcela standardně, takže vám na ně chodí pošta, na kterou můžete odpovídat atd. Jen se vždy směřuje skrze váš e-mail svázaný s Apple ID, který ale druhá strana nezná.

Především bezpečně 

Apple takové zprávy samozřejmě nečte ani je jinak nevyhodnocuje. Prožene je vždy jen přes standardní spamový filtr. Dělá proto, aby si udržel své postavení důvěryhodného poskytovatele e-mailu. Jakmile je vám e-mail doručen, ihned se také ze serveru smaže. E-mailovou adresu, na kterou se zprávy přeposílají, můžete ale kdykoli změnit a samozřejmě můžete také přeposílání e-mailů úplně vypnout.

Adresy vytvořené pomocí funkce Skrýt můj e-mail můžete spravovat v Nastavení -> vaše jméno -> Heslo a zabezpečení -> Aplikace využívající vaše Apple ID, a to na iPhonu, iPadu nebo iPodu touch a na stránce iCloud.com. Vždy si stačí jen aplikaci rozkliknout a zvolit Přestat používat Apple ID, nebo můžete zvolit Spravovat nastavení funkce Skrýt můj e-mail a zde vytvářet nové adresy nebo úplně dole změnit tu, na kterou se mají zprávy z takových přihlášení přeposílat.

Pokud nechcete skrýt můj e-mail použít, protože webu nebo službě důvěřujete, můžete se samozřejmě pořád přihlásit svým jménem a svou skutečnou e-mailovou adresou, kterou poté bude znát i druhá strana. Místo zadávání hesla se pak používá FaceID nebo Touch ID podle vašeho zařízení.  

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více