Zavřít reklamu

Společnost Apple při svých konferenčních hovorech s akcionáři zveřejňuje konkrétní prodejní čísla jen v případě iPhonů, iPadů a Maců. Pokud se chceme dozvědět něco o tom, jak si vedou třeba hodinky Apple Watch, sluchátka AirPods či produkty z nabídky Beats, musíme číst tak trochu mezi řádky. A jak se z posledních zveřejněných informací zdá, Applu se v tomto segmentu tzv.  „wearables“ daří více než kdy dříve a výnosy z něj jsou vyšší, než mají leckteré velké globální korporace.

Minulý týden jsme se dozvěděli, že nárůst prodejů v segmentu tzv. wearables byl oproti loňskému roku obrovský. Z velké části tomuto růstu Apple vděčí především novým Apple Watch, které na podzim dorazili již ve své třetí sérii. Podle Tima Cooka se Apple Watch Series 3 prodávají dvakrát lépe, než tomu bylo u Series 2. A to je úctyhodný údaj vzhledem k tomu, jakou pozici si Apple se svými hodinkami vydobyl na trhu. Tam situace velmi připomíná tu, která se děje v případě tabletů, kde Apple se svým iPadem dominuje také a ostatní v podstatě paběrkují. Celkově tento segment mezikvartálně povyrostl o 50% a to se Applu podařilo zopakovat již čtvrtý kvartál za sebou.

Pokud se k prodejům Apple Watch připočítají i vynikající výsledky bezdrátových sluchátek AirPods a sortimentu značky Beats, celé toto odvětví vydělalo o 70% více peněz, něž tomu tak bylo ve stejném období o rok dřív. Konkrétní čísla si však můžeme jen domýšlet vzhledem k tomu, že Apple zveřejňuje výsledky pro všechny wearables obecně. Podle odhadů zahraničních analytiků je reálné předpokládat, že Apple v posledním loňském kvartále prodal 9-10 milionů Apple Watch. Nesmíme zapomínat také na to, že do tohoto segmentu spadají také prodeje Apple Watch, iPodů a veškerého příslušenství, které Apple nabízí.

Jen tak pro představu můžeme uvést, že výnos oddílu s názvem „Ostatní“ (tedy vše zmíněné výše) vygeneroval Applu 5,5 miliardy dolarů. To je více, než výnosy cloudových zprostředkovatelských služeb společnosti Google, více než AWS (Amazon Web Services) či více než Microsoft Azure Public Cloud. Pokud vezmeme v potaz fakt, že tento segment Applu funguje v podstatě od roku 2015, kdy společnost představila první inteligentní novinky, jedná se o úctyhodný výkon.

Do budoucna můžeme jen doufat, jak se bude tento segment pro Apple vyvíjet. Zcela jistě v něm skončí reproduktor HomePod, který začne být dostupný na konci tohoto týdne. S největší pravděpodobnosti do „Ostatních“ zapadne také chystaný produkt pro virtuální/rozšířenou realitu, ať to bude cokoliv. V podstatě vše, co nemá v rodokmenu něco společného s iPhony, iPady či Macy bude posilovat postavení tohoto produktového segmentu. Mnoho kritiků společnosti Apple namítá, že se jedná o „firmu jednoho produktu“. Ano, iPhone tvoří a ještě dlouhou dobu bude tvořit páteřní příjmy společnosti. Ostatní segmenty se však rozhodně nedají přehlížet. A troufnu si tvrdit, že jakákoliv společnost na světě by ve svém portfoliu velmi ráda viděla segment „Ostatní“, který by jí vydělával více než 5 miliard dolarů kvartálně. S obrovským potenciálem růstu do budoucna.

Zdroj: Appleinsider

.